Sarcina și SM

Pot avea copii?

Decizia de a intemeia o familie trebuie sa fie bine cantarita in cazul in care unul sau ambii parteneri sufera de SM. Multe cupluri sunt ingrijorate de posibilitatea ca copiii sa sufere si ei de SM. Este important de mentionat ca desi exista un risc mai ridicat in transmiterea bolii la copil, acest risc este foarte mic. Desi ereditatea SM nu este clar definita, rudele apropiate ale persoanelor cu SM sunt mai expuse bolii decat restul populatiei care nu are asemenea legaturi familiale. Din cercetarile efectuate pe diferite familii s-a constatat ca riscul la care este expus un copil care are un parinte cu SM este crescuta cu 3-5% in cazul in care parintele este singurul care sufera de SM in familie. Cifra de risc este variabila in cazul in care exista mai multi membri ai familiei care sufera de SM si/sau daca SM apare la ambii parinti.
Decizia de a avea copii trebuie sa ia in considerare si consecintele pe termen lung. Trebuie analizate gradul de invaliditate actual si viitor, capacitatea parintilor de a contribui la ingrijirea si dezvoltarea copiilor lor, sprijinul potential din partea familiei si a prietenilor precum si securitatea financiara.
In perioada de sarcina nu se constata o rata mai ridicata a aparitiei puseurilor, nici modificari in cursul sarcinii, al travaliului sau al nasterii. In perioada de sarcina frecventa puseurilor pare sa fie mai redusa, crescand in primele sase luni dupa nasterea copilului. Nu exista dovezi privind afectarea fertilitatii de catre SM, nici asupra riscului sporit al pierderilor de sarcina, malformatii la nastere, mortalitate infantila sau complicatii la nastere.
Desi nu exista o medicatie specifica pentru toate persoanele cu SM, exista o serie de tratamente care trateaza agravarile sau simptomele SM. Unele dintre acestea (sau combinatii Intre medicamente) pot fi nocive In dezvoltarea fatului. In plus, unele persoane urmeaza un regim alimentar si/sau alte tratamente (supervizate sau nesupervizate medical) care au un efect benefic in tratarea SM. Inaintea conceptiei parintii trebuie sa discute cu medicul de familie toate tratamentele si medicatiile pentru a analiza eventualele efecte negative asupra fatului.
Perioada de sarcina nu pare sa afecteze pe termen lung gradul de invaliditate, nici cursul bolii. Alaptarea nu pare sa aibe o influenta directa asupra maririi frecventei puseurilor de dupa nastere, in schimb este asociata cu oboseala accentuata, fapt care poate influenta decizia pentru trecerea la hrana artificiala si sistenta in cresterea copilului.
Decizia de a avea un copil nu trebuie luata fara evaluarea tuturor implicatiilor. SM poate afecta buna functionare a familiei, de aceea trebuie ca bunastarea copiilor sa fie o prioritate In amenajarea locuintei. Un alt lucru care nu trebuie uitat este ca cresterea unui copil este un angajament pe termen lung. Cuplurile trebuie sa se gandeasca la consecintele SM de-a lungul celor aproximativ 18 ani in care vor fi direct implicati in cresterea copilului, sa nu se concentreze doar asupra perioadei de sarcina sau pana cand copilul este nou-nascut. Trebuie sa intelegeti SM si ca, spre deosebire de o familie fara SM, este necesara apelarea la un sistem de ajutor in perspectiva pe termen lung. Decizia de a deveni parinte trebuie sa fie in primul rand bazata pe dorinta de a intemeia o familie, desi este necesara analiza unor probleme, SM nu este o piedica in acest sens.

Vino să stăm de vorbă despre cum te poți implica!

Îți stăm la dispoziție pentru orice întrebare sau alte informații suplimentare.

Oferim suport și siguranță persoanelor afectate de Scleroză Multiplă.

Sediul Speromax

Str. Gladiolelor, Nr.3A
Alba Iulia,  Jud. Alba, 510040
Program:

Luni, Miercuri, Vineri 8:30 – 12:30

Marți, Joi 8:30 – 16:00