Evaluarea și încadrarea în grad sau tip de handicap a persoanelor nedeplasabile s-ar putea face la domiciliul acestora, potrivit unui proiect de act normativ depus recent la Senat pentru dezbatere. Același proiect vizează și modificarea procedurilor de reevaluare a gradului sau tipului de handicap, și anume și aceasta se va efectua la reședința persoanelor cu handicap nedeplasabile.
O Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost înregistrată de curând la Senat și prevede ca procedurile de evaluare și reevaluare a persoanelor cu handicap care nu se pot deplasa să fie modificate. Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie de votul Parlamentului, de promulgare prin decret prezidențial și de publicare în Monitorul Oficial.
Astfel, potrivit propunerii legislative, persoanele cu handicap nedeplasabile nu vor mai fi nevoite să facă eforturi majore pentru a ajunge în fața comisiilor de evaluare sau reevaluare a gradului și tipului de handicap, ci vor putea beneficia de aceste evaluări în propria casă.
Așadar, în cazul persoanelor nedeplasabile, “evaluarea și încadrarea în grad și tip de handicap se efectuează de către Comisia de evaluare, prin serviciul de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap, la domiciliul/ reședința persoanei în cauză”. Comisia se va prezenta la domiciliu persoanei care nu se poate deplasa și în cazul reevaluării în grad și tip de handicap.
Inițiatorii își motivează propunerea prin faptul că, deși există o astfel de prevedere într-un act normativ în vigoare, „nu de puține ori au existat cazuri în care aceste persoane au fost obligate să se deplaseze la sediul DGASPC (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – n. red.) pentru a nu rămâne fără indemnizația de care beneficiază ca persoană încadrată în grad de handicap„, iar autoritățile au explicat întotdeauna existența acestei situații prin numărul mic al angajaților din cadrul instituției.
Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.
Sursa: Avocatnet