LIDERUL ONG

1. Corina Croitoru – Asociaţia Unu și Unu

Propunerea Corinei Croitoru am primit-o de la o mamă cu doi copii prematuri, care a descoperit cu suportul Asociației ”Unu și unu” drumul lung al recuperării.

Corina este membru fondator al Asociației ”Unu și unu” din 2013, fiind singura asociație a părinților cu copii prematuri și/sau multipleți. A fondat această asociație pornind de la experiența ei personală. Asociația a realizat de-a lungul celor 5 ani parteneriate cu spitale și cu neonatologi din România, cu asociații medicale, cu Ministerul Sănătății sau cu European Fundation for the Care of Newborn Child.

Dintre proiectele asociației enumerăm ”Fire de dragoste” (2014-prezent), Marșul prematurilor – ediția 2015, Ghidul prematurului (ediția 2015), ”Alo, prematuritate” (2015-prezent).

De profesie arhitect, Corina are o pexperiență de peste 14 ani în arhitectură, publicitate, ONG-uri.

 

2. Dan Răican – Asociaţia Antiparkinson

Prima dată a fost diagnosticat cu accident vascular cerebral și timp de doi ani a fost tratat pentru acest diagnostic. După aceea a mers la un control la Spitalul Bagdasar, unde i s-a spus că are Parkinson și de atunci a fost să fiu tratat pentru această boală. În 2006, a mers la un alt medic care l-a îndemnat să fac o asociație și așa s-a născut Asociația Antiparkinson. De atunci, lucrurile au început să se rostogolească și să crească.

La început nu știa mai nimic despre Parkinson și nici despre asociațiile de pacienți. A crezut că sunt destul de puțini și a vrut să iau legătura cu ei pentru a împărtăși ceea ce simțea și să facă ceva pentru a lupta împotriva bolii Parkinson și a îi ajuta pe ceilalți bolnavi.

Beneficiul este că astfel există voce pentru susținerea drepturilor pacienților în fața autorităților medicale. ”Împreună suntem mai puternici ca unul singur care nu are sorți de izbândă într-un ocean foarte mare. Pentru mine, beneficiile sunt că mă întâlnesc cu alți oameni și împărtășesc cunoștințele și legăturile mele și pot să le spun despre ceea ce înseamnă boala Parkinson. Despre acest lucru am scris și câteva cărți”, spune Dan Răican.

 

3. Alina Țiplea și Daniela Staicu – Asociația Merci Charity Boutique

Alina și Daniela au început colaborarea în cadrul Asociației Merci Charity Boutique în anul 2013, când au demarat proiectul “Zâna Merciluță”, prin intermediul căruia, la momentul respectiv era oferit tratament stomatologic gratuit copiilor internați la Institutul Oncologic din București.

Proiectul a luat amploare, odată cu ideile de extindere a beneficiarilor în rândul copiilor din zone rurale defavorizate. Astfel, pe parcursul anului 2017, Alina și Dani au înființat primul cabinet stomatologic mobil care oferă servicii stomatologice gratuite pentru copii.

Dar pentru că nu exista cadrul legislativ care să permită eliberarea autorizațiilor de funcționare a unui astfel de cabinet mobil, medicii voluntari implicați în proiect puteau face copiilor doar profilaxie dentară, nu și tratamente. Munca de echipă însă a dat roade. Alina și Daniela au reușit, după ce au bătut la multe uși să creeze acest cadru legislativ care să permită funcționarea cabinetelor medicale mobile în România: ordinul de ministru 606/07.05.2018.

Această reușită aduce un mare beneficiu copiilor de la sate, care acum au șansa de a avea un zâmbet sănătos. Pe parcursul anului 2017 caravana Zâna Mercilută a poposit în 11 sate defavorizate din țară, unde peste 600 de copii au fost consultați. Alina și Dani au fost prezente în toate deplasările, fiind nu doar șoferi, dar și ajutoare de nădejde ale Zânei.

 

4. Ionuţ Drăgan, Asociaţia Sports & Diabetes

Ionuț Drăgan are 39 ani și a fost diagnosticat cu diabet-zaharat tip 1 in urmă cu 23 de ani.

Sportul a devenit o constantă în viața lui, de 8 ani participă frecvent la curse de ciclism, duatlon si triatlon.

Pentru Ionuț, orice competiție sportivă este o provocare și o performanță pentru că o poate duce până la capăt. Principala concurență o are cu el însuși: în fiecare an își propune să scoată un timp mai bun decât în anul precedent. Este convins că mișcarea este extrem de importantă pentru orice persoană diagnosticată cu diabet, chiar dacă vorbim și doar de mers pe jos de 30 de minute sau plimbări cu bicicleta. În acest context, în 2016 a înființat Sports & Diabetes, o echipă formată din sportivi amatori diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1, insulino-dependenți, uniți de entuziasmul și pasiunea pentru sport. Echipa participă la competiții de triatlon, duatlon, ciclism și alergare, în echipă sau individual. Prin tot ceea ce fac își doresc să contribuie la combaterea diabetului zaharat, întârzierea sau chiar stoparea complicațiilor ale acestei afecțiuni și să schimbe percepția asupra diabetului! Își doresc să inspire și să încurajeze persoanele cu diabet să facă sport, pentru că activitatea fizică este cel mai bun lucru pe care fiecare dintre noi îl poate face pentru menținerea unei sănătăți fizice și psihice optime. În anul 2017, a fondat Asociația Sports & Diabetes. Și tot anul 2017, la Festivitatea de Deschidere a celui de-Al 15-lea Congres Național al Federatiei Romane de Diabet, Nutriție, Boli Metabolice, a fost premiat pentru “Activitatea de promovare a sportului în diabet”.

 

5. Gabriela și Cristian Airinei – Da, Şi Eu Pot

Gabriela-Elena Airinei a fost diagnosticată cu diabet tip 1 în 2002, an din care a început lupta ei cu monitorizarea glicemiei: 4 înțepături zilnic pentru monitorizarea glicemiei și alte 4 pentru administrarea insulinei, mai bine de 2.920 de întepaturi într-un an. După 15 ani de diabet, Gabriela s-a întrebat cum suportă un copil toată această suferință, mai ales că, în cazul copiilor, pot fi și 10 înțepături într-o zi doar pentru măsurarea glicemiei și alte 5 pentru administrarea de insulină. Proiectul “Da și Eu Pot”  a fost lansat în noiembrie 2016 din dorința de a demonstra că o persoană cu diabet poate să trăiască normal.

În cadrul proiectului “Turul României pe bicicletă cu diabet”, cei doi au parcurs între 25 iunie 2017 și 25 iulie 2017,  2.600 kilometri pe biciclete, făcând turul României cât mai aproape de graniță. Au pedalat 26 zile, însumând 135 ore petrecute în șa. Au vizitat 21 județe, au avut întâlniri cu comunitățile locale ale persoanelor cu diabet, au întâlnit autoritățile și presa locală. Tricourile albastre au fost văzute timp de o lună, pedalând prin soare, vânt și ploi, perioadă în care s-au strâns fonduri pentru a ajuta copiii cu diabet tip 1 din România. Timp de o lună cei doi au fost vocea persoanelor cu diabet tip 1 din România, au prezentat autorităților din zonele vizitate problemele celor cu diabet, au ascultat părinții cu copii cu diabet. În total campania de donații și sponsorizări a strâns peste 12,000 euro, bani ce s-au regăsit în sisteme de monitorizare continuă a glicemiei și consumabile pentru acestea.

Aportul lui Cristian Daniel Airinei vine din pasiunea lui pentru sport și efortul susținut pe care acesta l-a arătat Gabrielei în toată această perioada de timp. Cu temperamentul unui sportiv, cu mult fair-play și dorință de a face bine celor din jur, acesta a avut menirea de a pune la punct detaliile de implementare ale proiectului.

Pentru a vota accesați aici.

Sursa: COPAC
Înapoi Coacăzele negre combat oboseala, fiind recomandate în tratarea multor boli

Lasă un comentariu

Oferim suport și siguranță persoanelor afectate de Scleroză Multiplă.

Sediul Speromax

Str. Gladiolelor, Nr.3A
Alba Iulia,  Jud. Alba, 510040
Program:

Luni, Miercuri, Vineri 8:30 – 12:30

Marți, Joi 8:30 – 16:00